Tour de France

Als je in Frankrijk woort, dan moet je toch ooit naar de Tour de France gaan kijken. Ook al weet je alleen dat er een gele trui en een bolletjestrui bestaat en je nog nooit van Laurens en Bauke hebt gehoord.
Twee jaar geleden kwam de Tour door Auch, maar het was te warm en te ver. Er waren veel Termeers hier toen en we keken naar de tv. Prachtige beelden van de Gers, vooral vanuit de helikopter. Ik had geen spijt dat ik niet gegaan was.

Dit jaar kwam de 19e etappe echter wel heel dichtbij. Voor de kenners: als je bij Roques rechtdoorfietst kom je na enkele kilometers bij Lagardere. Daar kwam de Tour langs op 25 juli, komend uit Vic-fezensac en op weg naar Condom.
Ik besloot dat Roelof met me mee moest, met de (elektrische) fiets. Onze pasgetrouwde vrienden Ton en Peter wist hij over te halen om ook mee te gaan fietsen (zij dan zonder elektriciteit). We spraken af dat we om half twaalf naar de karavaan zouden gaan kijken, dan samen picknicken in afwachting van de Tour zelf. Ton en Peter zochten een prachtige plek uit en twee flessen wijn en Roelof bakte een preitaart. Ik laadde de elektrische fietsen op, niet denken dat ik nooit iets doe.

Het was de hele week prachtig weer, alleen op 25 juli werd er 'alerte orange' afgegeven: onweer. Onweer is hier heel indrukwekkend, vooral als je binnen staat en je ziet je halve tuin wegwaaien. Roelof en ik gingen toch heel dapper op de fiets naar de 'mannen', die aan de andere kant van Courrensan wonen. Voor kenners: aan de weg van Courrensan naar Vic-Fezensac. Het was toen nog droog.
De mannen hadden al lang besloten om met de auto te gaan, en dat bleek heel verstandig, want het begon meteen te gieten. Ze hadden inderdaad een prachtige plek uitgezocht, op een klein zijweggetje van de route. Tien meter lopen en we konden genieten. Meteen bleef de inhoud van de picknickmand droog in de auto.

De karavaan kwam met grote snelheid voorbijgereden. Ze moesten de renners natuurlijk voor blijven. Je moest wel zorgen dat je op het gras bleef, anders werden je tenen eraf gereden. Uit de auto's werden kleine hebbedingetjes gegooid. de eerste auto gooide een 'tas', dat was handig bekeken, want die gebruikte we vervolgens om alle andere spulletjes in te doen. Voorlopig hebben we genoeg sleutelhangers, brillendoekjes en zakjes ranja.



Het duurde een half uur, dat was ook omdat er van elke reclame-uiting wel vijf auto's langskwamen. Daarna gingen we picknicken. Vanwege de voortdurende stromende regen, deden we dat in de auto. Voorin zitten Ton (links) en Peter, die wilden natuurlijk bij elkaar zitten. Roelof zit achterin en ik zit in de bagageruimte om het eten aan te geven en de foto te maken.









We hadden net de laatste slokjes wijn op toen er weer auto's en motoren in beeld kwamen. Dus we namen weer een plek in langs de route. In de verte kon je door een waas van regen zien wat er aan kwam.


Het begon alleen maar harder te regenen. De kopgroep flitste voorbij. En na veel auto's en motoren de kop van het peloton.


 In het peloton de bolletjestrui en de gele trui (achterin de foto). En tenslotte de staart van het peloton.


Daarna natuurlijk weer een serie auto's, de brandweer en de bezemwagen.  Wij dropen (letterlijk) weer af naar de auto en reden terug naar de boerderij van Ton en Peter. Na een bakkie stapten we op de fiets, het was inmiddels droog geworden. Maar na een paar honderd meter gingen boven nog eens de sluizen open. Even aarzelden we, terug of door? Het werd door. In de hoogste versnelling en op de hoogste stand van de motor zijn we naar huis geraced. Waren we toch net een beetje Tour de France.
Daarna ben ik twee uur in bad gaan zitten om warm te worden en te bedenken wat een leuke dag ik dit had gevonden.







Internet partout

Uw internetverbinding is instabiel, staat bovenin het balkje van mijn telefoon.
Internet partout, dat beloofde Sarkozy. Hij bedoelde met partout: heel Frankrijk.
Ik ben al heel blij als ik internet overal in en rond het huis heb.

Het is niet alleen maar mopperen. Het netwerk hier wordt steeds sterker. Belangrijk, want we zijn voor bijna alles van wifi afhankelijk: vaste en mobiele telefoon, radio, tablets, computers en zelfs tv. Maar de verbinding gaat steeds op en neer en valt heel vaak uit.

Toch ben ik heel tevreden. Dat komt van de extenders. Extenders zijn kastjes waarmee je het wifi-signaal via de elektrische bedrading kunt doorgeven aan andere gedeeltes in het huis. Wij hebben dikke muren tussen de verschillende ruimtes, daarom hebben we die extenders nodig. De extender bestaat uit twee delen. Een deel plug je in in de centrale, het andere deel doe je in een stopcontact waar je wifi wilt hebben.

Bijvoorbeeld buiten, onder het balkon. Dan zie je meteen dat ons huis nog niet helemaal af is:



Voordat we officieel verhuisden, heb ik hier een zomervakantie doorgebracht met allerlei familieleden. We hadden drie bronnen van wifi: de wifi-centrale in de annex, een extender in het hoofdhuis op de slaapkamer en een tweede in wat nu de keuken is, die extender zorgde ook voor internet onder het balkon.
Zo hadden we overal wifi.

Toen we echt verhuisd waren, ging het hoofdhuis, inclusief het elektrische systeem, behoorlijk op de schop. We hadden aan één extender genoeg, die zat eerst in de slaapkamer, later in Roelofs bureau.
Vorig jaar was de nieuwe keuken klaar. De tweede extender werd uit de mottenballen gehaald en op zijn oude plek geplaatst. 
Maar het werkte niet. Eén van de drie wifibronnen weigerde steeds dienst en nog lastiger, het was steeds een andere bron die het liet afweten. Andere stopcontacten, andere ruimtes, niks hielp. Ik zat uren te googelen maar vond nergens een oplossing. Ze zijn niet kapot. Ze hadden het perfect gedaan!  We dachten dat het aan de veranderde bedrading lag.

We losten het op door met één extender te werken. Die werd in het hoofdhuis steeds in het rond gedragen. Meestal zat hij in het bureau van Roelof. Beneden en buiten was er dan geen wifi. Ik loste het op door buiten alleen nog spelletjes te spelen en de gedownloade krant te lezen. Volgens Roelof was het wel goed zo, maar ik bleef het zonde vinden om een extender van meer dat 100 euro in de la te hebben liggen en geen internet in de begane grond van het hoofdhuis + buiten te hebben.

Ten einde raad belde ik Orange, onze provider. Ik moest eerst aan allerlei mensen uitleggen wat een extender was, en eindelijk kreeg ik iemand die me begreep. Hij plaatste een stukje software op mijn laptop, toetste daar alle codes van de extenders in en floep: alles werkte. Het stukje software staat er nog steeds en daarop kan ik tevreden kijken naar mijn twee extenders. Prachtig!

Uw internetverbinding is instabiel, staat nog steeds bovenin het balkje van mijn telefoon.
Dat klopt, maar wel internet-overal! Hoezee!