We hebben al een vijver in de beek die heel veel water opvangt. Maar in hoog zomer is de bron uitgeput en de vijver droog. En dan hebben we water nodig.
We besloten om vier bakken van ieder 1000 liter te kopen voor het opvangen van regenwater bij het huisje. Die werden in de wei gezet. Ik heb er twee jaar lang plezier van gehad, want we vulden ze met water van de vijver. Wij noemen de bakken: de cuves. Wijn wordt hier ook bewaard in cuves, maar die zijn nog groter.
Mijn huisje heeft vier daken. Van rechts maar linksop de foto: het dak van de oude annex, een beetje verstopt het platte dak boven de voordeur en de hal en het dak van de woonkamer:
En op de volgende foto, iets verder naar links nogmaals het dak van de woonkamer en van de kas. Je ziet op deze foto dat je al een flinke trap op moet om in de kas te komen. Links van de kas is het nog dieper, daar is de wateropvang gemaakt.
Je ziet op de foto hierboven ook een regenton. Dit regenwater, van het dak aan de tuinkant van de woonkamer, wordt gebruikt in de kas. Van november tot mei staat de kas vol planten. Een regenton naast de deur van de kas is dus superhandig. Nu is de kas leeg, het is er veel te heet. Maar de regenton wordt nog goed gebruikt voor de planten op het terras.
De kas staat op een laag beton van ruim een meter. Tegen die muur komen de cuves. Om het terrein klaar te maken heeft Roelof vorig jaar november van grijze betonstenen een fundering gemaakt. De cuves passen daar precies op:
Rechts zie je een stopcontact. ik leg aan het eind van de blog uit waar die voor is.
De harde klei vol stenen en de zware betonstenen waren geen ideaal speelveld. Roelof moest de hele winter uitrusten van dat werk. Op bovenstaande foto zie je ook een afvoer. Als de regenton van de vorige foto vol is, loopt hier water weg. Onder de cuves door, naar de straat.
Toen de zon begon te schijnen en wij gezellig in de lock down zaten, was er weer energie om het project te vervolgen. Met de tractor werden de lege cuves naar de goeie plek gereden.
Ik was beng dat de zware cuves met heel veel moeite geplaatst zouden moeten worden, maar Roelof deed het in zijn eentje. Wat een zonnetje kan doen.
Kijk nu staan de cuves op de juiste plek. Ze zijn onderling wat verschillend, maar het waren dan ook tweedehandsjes. De kas ziet er niet uit met die lappen, maar dat was om de laatste kleine plantjes te beschermen tegen de zon.
Gelukkig had Roelof de meeste spullen die hij nodig had al vorig jaar gekocht. Want tijdens de lock down kon je alleen online spullen bestellen. En dat is niet hetzelfde als in een winkel staan en kijken welke mogelijkheden er zijn. We moesten op elke zending wel drie weken wachten.
Och, we hebben tijd genoeg.
Nu ga ik vertellen hoe er regenwater in deze cuves wordt opgevangen. Daarvoor beginnen we weer bovenaan, bij het dak van de oude annex. Die heeft een nieuwe goot en afvoer gekregen van mijn inwonende loodgieter.
Je ziet op de foto het raam van de slaapkamer van de annex. De pijp komt uit op het platte dak van de hal.
De volgende stap in het opvangen van het regenwater is zichtbaar aan de andere kant van het huis, de straatkant. Het regenwater van de eerste twee daken loopt naar rechts in de goot onder het platte dak.
Deze goot kwam helaas ONDER de goot van de woonkamer uit. Aangezien water niet vrijwillig omhoog loopt, wordt dat water naar beneden geleid, onder de ramen. Dus op de volgende foto zie je twee goten, waarin water verder naar rechts stroomt.
Aan het einde van deze goten valt het water in stapjes naar beneden. Het water van drie daken is verenigd. En het stroomt weer naar rechts. De pijp waar het regenwater door stroomt is om de hoek gebogen. Daar staat een cuve, er zit zelfs een beetje water in.
En zo ziet het er om de hoek uit. De pijp wordt gesteund door een blok hout en buig naar de opening in de cuve. Daar heeft Roelof met plankjes een afdekking gemaakt die ook weer weggehaald kan worden. Zo kunnen er geen beesten en blaadjes in de cuve vallen.
(Het ronde ding achter de cuve is de de buiten unit van de warmtepomp van mijn woonkamer.)
En zo staan de vier cuves te wachten op de volgende stap in het project. Bij de linkse cuve is een tijdelijke afvoer gemaakt voor het geval dat het gaat regenen. En in de andere cuves heb ik weer wat vijverwater laten lopen. Roelof wilde controleren of de cuves stabiel staan. En dat doen ze.
De niveaus van het water verschillen, ik heb er zomaar wat water in gedaan.
De volgende stap. De cuves worden onderling verbonden. Onderaan elke cuve zit een blauwe kraan, en aan elke kraan is een slang gemaakt. Die slangen zijn dan weer aan elkaar verbonden. Toen Roelof de vier kranen opende, is het waterpeil in de vier cuves is 'vanzelf' even hoog geworden. Communicerende vaten.
In de volgende foto zie je de slangen beter. Het is een frutsysteem dat we online hebben gekocht. De slangen moeten ondersteund worden, vandaar de witte en bruine plaatjes. Op het eind van de slangen (rechts) is een kraantje. Daarmee zou je water kunnen tappen, maar ik gebruik het niet. Het is mij allemaal te kwetsbaar.
De rode slang is zo hoog mogelijk vastgemaakt aan de laatste cuve. Want er moet ook een afvoer zijn van het regenwater. Dat water gaat met de pijp die helemaal onder de cuves doorloopt en aan de straat tevoorschijn komt:
We hebben een 'heg' gemaakt om het allemaal een beetje aan te kleden, maar die moet nog groeien.
Het heeft hier twee dagen lang heel hard geregend. Zo erg hebben we nog nooit meegemaakt. Maar de cuves gaven geen krimp. Het water is op de hoogste stand:
Oh ja, nog even vertellen hoe we het water van de cuves gebruiken: met een dompelpomp in een van de cuves. Vandaar het stopcontact naast het systeem dat je op deze foto niet kunt zien.
Vanwege de communicerende vaten, pompt dat ene pompje alle cuves weer leeg wanneer dat nodig is. En als het regent lopen ze allemaal weer vol. Ik kan er niet genoeg van krijgen!